Търсене
Latest topics
Цикория (Синя жлъчка). Cichorium intybus, семейство Asteraceae
Страница 1 от 1
Цикория (Синя жлъчка). Cichorium intybus, семейство Asteraceae
Синята жлъчка е лечебно, хранително и декоративно растение. В България му викат още синя млечка. В Европа е познато под името цикория, на латински Cichorium intybus.
Растението е от род Цикория (Cichorium), семейство Сложноцветни, наричано още Астрови (Asteraceae).
Многогодишно тревисто растение е, високо до 1-1,5 м. Стъблото е разклонено, а коренът е вретеновиден. Той съдържа голямо количество инулин, който е органично вещество от групата на полизахаридите, вид полифруктозан. Изсушените, нарязани и изпечени корени се използват като заместител на кафето.
След изсушаването на корените на цикорията съдържанието на инулин в тях може да нарасне до 75%. При изпичането фруктозата в корена се карамелизира, както обикновената захар, а цикорията добива кафяв цвят. Настойката от печена цикория е силна, гъста и ароматна. Тези и качества я доближават до кафето, но за разлика от него напитката от цикория не притежава тонизиращи свойства, тъй като в нея няма кофеин. Понякога нарочно добавят цикория към натуралното кафе, за да се получи хубава, много тъмна и с особен вкус напитка.
В някои източници се отбелязва също, че корените на цикорията, понеже съдържат фруктоза, могат да се използват за производство на спирт.
Химичен състав:
Корените съдържат 40 - 50 % инулин. Млечният сок Съдържа горчивите сесквитерпенови лактони лактуцин и лактукопикрин а също тараксастерол и фенолни киселини.
Цикория (Синя жлъчка) - Използвани части:
Използва се надземната част на растението, които се събират през юли и август, а корените са през есента, когато опадат семената. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса С. Корените се сушат на сянка или в сушилня при температура до 50 градуса С. Допустимата влажност е 12%. Срокът на годност на целите стръкове е 3 г., а на рязаните е 2 г.
Външно приложение
Външно се прилага за бани при екземи, за лапи при циреи и трудно зарастващи рани. Прави се настойка от цветовете в зехтин в съотношение 1:10 и се използва за мазане при рани, изгаряния, както и за компреси при младежки пъпки.
Вътрешно приложение
От корена се прави запарка от 2 чаени лъжици ситно нарязана дрога в 200 ml кипяща вода (доза за 1 ден). Пие се преди ядене 4 пъти на ден за прочистване на организма. За стимулиране на жлъчната секреция от стръковете се приготвя отвара от 2 супени лъжици смлени стръкове, които се заливат с 400 ml вода, варят се 5 мин се оставят да киснат 30 мин. Прецедената отвара се приема 3 пъти дневно по 80-120 ml преди ядене.
Ядат и листата - за повишаване на апетита, подобряване на храносмилането, при чернодробни и жлъчни проблеми - бланширани като салата или сготвени. Корените, изсушени, печени и смлени, се прибавят към кафето и придават леко горчив и тъмен цвят.
Растението е от род Цикория (Cichorium), семейство Сложноцветни, наричано още Астрови (Asteraceae).
Многогодишно тревисто растение е, високо до 1-1,5 м. Стъблото е разклонено, а коренът е вретеновиден. Той съдържа голямо количество инулин, който е органично вещество от групата на полизахаридите, вид полифруктозан. Изсушените, нарязани и изпечени корени се използват като заместител на кафето.
След изсушаването на корените на цикорията съдържанието на инулин в тях може да нарасне до 75%. При изпичането фруктозата в корена се карамелизира, както обикновената захар, а цикорията добива кафяв цвят. Настойката от печена цикория е силна, гъста и ароматна. Тези и качества я доближават до кафето, но за разлика от него напитката от цикория не притежава тонизиращи свойства, тъй като в нея няма кофеин. Понякога нарочно добавят цикория към натуралното кафе, за да се получи хубава, много тъмна и с особен вкус напитка.
В някои източници се отбелязва също, че корените на цикорията, понеже съдържат фруктоза, могат да се използват за производство на спирт.
Химичен състав:
Корените съдържат 40 - 50 % инулин. Млечният сок Съдържа горчивите сесквитерпенови лактони лактуцин и лактукопикрин а също тараксастерол и фенолни киселини.
Цикория (Синя жлъчка) - Използвани части:
Използва се надземната част на растението, които се събират през юли и август, а корените са през есента, когато опадат семената. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса С. Корените се сушат на сянка или в сушилня при температура до 50 градуса С. Допустимата влажност е 12%. Срокът на годност на целите стръкове е 3 г., а на рязаните е 2 г.
Външно приложение
Външно се прилага за бани при екземи, за лапи при циреи и трудно зарастващи рани. Прави се настойка от цветовете в зехтин в съотношение 1:10 и се използва за мазане при рани, изгаряния, както и за компреси при младежки пъпки.
Вътрешно приложение
От корена се прави запарка от 2 чаени лъжици ситно нарязана дрога в 200 ml кипяща вода (доза за 1 ден). Пие се преди ядене 4 пъти на ден за прочистване на организма. За стимулиране на жлъчната секреция от стръковете се приготвя отвара от 2 супени лъжици смлени стръкове, които се заливат с 400 ml вода, варят се 5 мин се оставят да киснат 30 мин. Прецедената отвара се приема 3 пъти дневно по 80-120 ml преди ядене.
Ядат и листата - за повишаване на апетита, подобряване на храносмилането, при чернодробни и жлъчни проблеми - бланширани като салата или сготвени. Корените, изсушени, печени и смлени, се прибавят към кафето и придават леко горчив и тъмен цвят.
Последната промяна е направена от sea_dragon на Пет Юли 28, 2017 2:22 pm; мнението е било променяно общо 1 път
корените от които се прави кафе
корените , които аз за първи път събрахме:
корените , преди да влязат във фурната:
по принцип се пекат , докато станат черни или трошливи - при мен станаха само трошливи , но и всички източници препоръчват да се събират корените през септември - октомври , а не като нас нетърпеливите - през юни...
ние комбинирахме двата процеса - сушене и печене в един , като почнахме с 50 градуса
меленето на кафето го осъществихме с подръчни средства
готовото за варене кафе:
... и крайния резултат :
- слагайте повечко захар , че бая горчиво идва ...
от листата на Цикорията си направихме салата :
- листата и явно са силно хигроскопични - колкото и оцет и олио да слагах в салатата , дъното на чинията , винаги оставаше сухо Exclamation ... ми плевел - оцелява като изсмуква по всякакъв начин влагата около себе си scratch
п.с. - салатата имаше силен , натурален и плътен вкус - на любителите на горчивият вкус ( какъвто съм и аз ) ще им допадне много ...
пропуснах нещо важно - преди консумация , листата ги варихме около 15 минути
Инулин - полезни свойства
Инулинът е полимер на фруктозата и в зависимост от дължината на полимерната му верига се разграничават отделни му видове.
За търговски цели инулинът се извлича най-често от корените и коренищата на цикорията и земната ябълка. В хранителната индустрия веществото се използва за да подобри вкуса и консистенцията на нискомаслените храни, както и на тези с ниско съдържание на захар в тях. Може да се използва и като заместител на висококалорични съставки като захар, брашно или мазнини.
Бялата леко сладка растителна субстанция устоява на храносмилането в стомаха и в тънкото черво. В качеството си на разтворими фибри (преминавйки през тялото създават гел), инулинът не се смила в горната част на храносмилателния тракт и достига дебелото черво непокътнат. Там почти изцяло неразтворен става идеална храна за добрите бактерии. Към тези си свойства, инулинът прибавя и още едно незаменимо - намалява способността на организма ни да образува определен вид мазнини.
Полезни свойства
Благодарение на факта, че инулинът не се абсорбира в стомаха и тънките черва, както и на някои други фактори, редовният прием на веществото има много ползи за организма:
• намалява на токсичните метаболити
• действа против запек
• намалява чернодробния холестерол и триглицеридите
• понижава кръвното налягане
• нормализира нивата на кръвната захар
• подобрява липидния метаболизъм при пациенти с диабет тип 2
• подобрява абсорбцията на минералите в организма
Много научни изследвания доказват, че ежедневната употреба на инулин значително повишава количеството на бифидобактериите в червата и води до понижаване на количеството на патогенни бактерии от рода на Салмонела, Стафилококи и др.
Друго широко използвано предимство, което често се споменава, когато става дума за инулин, е фактът, че той е пребиотик. Пребиотиците са вид несмилаеми хранителни съставки, които стимулират и активизират определени бактерии в дебелото черво, подобрявайки значително функцията му. Тъй като не се разпада по време на храносмилане на монозахариди, инулинът не повишава нивата на кръвната захар и е предпочитана съставка за хората, които се стремят да регулират диабета си. Трябва да се спомене и фактът, че прекалено много инулин може да доведе до подуване на корема, газове и диария при хора, които са чувствителни към веществото.
Инулинът подобрява обмена на липиди - холестерин, триглицериди и фосфолипиди в кръвта. По този начин намалява риста от възникване на сърдечносъдови заболявания, укрепва имунната система и се счита за много добър в борбата с атеросклерозата. Активизирайки работата на кръвоносната система, инулинът способства и за извеждането на соли на тежките метали от организма. Също така може да предпази от поява на усложнения при диабета, като ангиопатия и ретинопатия. Пречиства организма и го изчиства от шлаките и остатъчната необработена храна. Помага при диария и запек, благодарение на способността му да стимулира чревната перисталтика. Помага при някои болести на сърцето, както и при затлъстяване. Използва се при артрит, инфаркт на миокарда и бъбречно-каменна болест. За да се увеличи действието на инулин е добре да се съчетава с растителни екстракти от жен-шен, целина, калина, облепиха, елеутерокок и други.
Не на последно място инулинът оказва и имуномодулиращо действие и предпазва черния дроб, като противодейства на появата на онкологични заболявания.
ИЗТОЧНИЦИ НА ИНУЛИН:
o Земна ябълка
o Цикория
o Чесън
o Лук
o Ехинацея
o Глухарче
o Праз лук
Най – лесният и евтин начин да си набавите инулин е като си приготвите кафе от цикория ( синя жлъчка )
За търговски цели инулинът се извлича най-често от корените и коренищата на цикорията и земната ябълка. В хранителната индустрия веществото се използва за да подобри вкуса и консистенцията на нискомаслените храни, както и на тези с ниско съдържание на захар в тях. Може да се използва и като заместител на висококалорични съставки като захар, брашно или мазнини.
Бялата леко сладка растителна субстанция устоява на храносмилането в стомаха и в тънкото черво. В качеството си на разтворими фибри (преминавйки през тялото създават гел), инулинът не се смила в горната част на храносмилателния тракт и достига дебелото черво непокътнат. Там почти изцяло неразтворен става идеална храна за добрите бактерии. Към тези си свойства, инулинът прибавя и още едно незаменимо - намалява способността на организма ни да образува определен вид мазнини.
Полезни свойства
Благодарение на факта, че инулинът не се абсорбира в стомаха и тънките черва, както и на някои други фактори, редовният прием на веществото има много ползи за организма:
• намалява на токсичните метаболити
• действа против запек
• намалява чернодробния холестерол и триглицеридите
• понижава кръвното налягане
• нормализира нивата на кръвната захар
• подобрява липидния метаболизъм при пациенти с диабет тип 2
• подобрява абсорбцията на минералите в организма
Много научни изследвания доказват, че ежедневната употреба на инулин значително повишава количеството на бифидобактериите в червата и води до понижаване на количеството на патогенни бактерии от рода на Салмонела, Стафилококи и др.
Друго широко използвано предимство, което често се споменава, когато става дума за инулин, е фактът, че той е пребиотик. Пребиотиците са вид несмилаеми хранителни съставки, които стимулират и активизират определени бактерии в дебелото черво, подобрявайки значително функцията му. Тъй като не се разпада по време на храносмилане на монозахариди, инулинът не повишава нивата на кръвната захар и е предпочитана съставка за хората, които се стремят да регулират диабета си. Трябва да се спомене и фактът, че прекалено много инулин може да доведе до подуване на корема, газове и диария при хора, които са чувствителни към веществото.
Инулинът подобрява обмена на липиди - холестерин, триглицериди и фосфолипиди в кръвта. По този начин намалява риста от възникване на сърдечносъдови заболявания, укрепва имунната система и се счита за много добър в борбата с атеросклерозата. Активизирайки работата на кръвоносната система, инулинът способства и за извеждането на соли на тежките метали от организма. Също така може да предпази от поява на усложнения при диабета, като ангиопатия и ретинопатия. Пречиства организма и го изчиства от шлаките и остатъчната необработена храна. Помага при диария и запек, благодарение на способността му да стимулира чревната перисталтика. Помага при някои болести на сърцето, както и при затлъстяване. Използва се при артрит, инфаркт на миокарда и бъбречно-каменна болест. За да се увеличи действието на инулин е добре да се съчетава с растителни екстракти от жен-шен, целина, калина, облепиха, елеутерокок и други.
Не на последно място инулинът оказва и имуномодулиращо действие и предпазва черния дроб, като противодейства на появата на онкологични заболявания.
ИЗТОЧНИЦИ НА ИНУЛИН:
o Земна ябълка
o Цикория
o Чесън
o Лук
o Ехинацея
o Глухарче
o Праз лук
Най – лесният и евтин начин да си набавите инулин е като си приготвите кафе от цикория ( синя жлъчка )
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Вто Юли 28, 2020 12:33 pm by sea_dragon
» Билкови чайове подпомагащи забременяването (зачеването)
Сря Юли 08, 2020 4:58 pm by sea_dragon
» Хрян, Armoracia rusticana
Пет Юни 05, 2020 11:25 am by sea_dragon
» За поръчки моля пишете тук
Вто Юни 02, 2020 7:33 pm by sea_dragon
» Помощ или съвет относно вашите билки или билкови продукти
Вто Май 19, 2020 12:29 pm by sea_dragon
» Упражнения (физиотерапия) при спортна херния
Сря Ное 20, 2019 1:43 pm by sea_dragon
» Споделете вашите билкови рецепти с нас
Пет Яну 19, 2018 10:52 am by sea_dragon
» Всичко за гъбите
Нед Дек 31, 2017 3:05 pm by sea_dragon
» Билкови чайове против кашлица и бронхит
Чет Окт 26, 2017 11:33 pm by sea_dragon