Български Билки - събиране, приложение, лечение
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Търсене
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» Бабини зъби, демирбозан, Tribulus terrestris
Хрян, Armoracia rusticana EmptyВто Юли 28, 2020 12:33 pm by sea_dragon

» Билкови чайове подпомагащи забременяването (зачеването)
Хрян, Armoracia rusticana EmptyСря Юли 08, 2020 4:58 pm by sea_dragon

» Хрян, Armoracia rusticana
Хрян, Armoracia rusticana EmptyПет Юни 05, 2020 11:25 am by sea_dragon

» За поръчки моля пишете тук
Хрян, Armoracia rusticana EmptyВто Юни 02, 2020 7:33 pm by sea_dragon

» Помощ или съвет относно вашите билки или билкови продукти
Хрян, Armoracia rusticana EmptyВто Май 19, 2020 12:29 pm by sea_dragon

» Упражнения (физиотерапия) при спортна херния
Хрян, Armoracia rusticana EmptyСря Ное 20, 2019 1:43 pm by sea_dragon

» Споделете вашите билкови рецепти с нас
Хрян, Armoracia rusticana EmptyПет Яну 19, 2018 10:52 am by sea_dragon

» Всичко за гъбите
Хрян, Armoracia rusticana EmptyНед Дек 31, 2017 3:05 pm by sea_dragon

» Билкови чайове против кашлица и бронхит
Хрян, Armoracia rusticana EmptyЧет Окт 26, 2017 11:33 pm by sea_dragon


Хрян, Armoracia rusticana

Go down

Хрян, Armoracia rusticana Empty Хрян, Armoracia rusticana

Писане by sea_dragon Пет Юни 05, 2020 11:25 am

Хрянът (Armoracia rusticana) е род многогодишно растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), в което са и синапът и различните видове зеле. Растението вероятно произлиза от югоизточна Европа и западна Азия, но в наши дни се отглежда по целия свят. Достига 1,5 m на височина и се отглежда главно заради големия си бял заострен корен, въпреки че и листата могат да се ядат.

Хрян, Armoracia rusticana 800px-Armoracia_rusticana

Коренът му се използва като зеленчук или смлян като подправка и е бил използван за горчива подправка.
Хрянът, понякога смесен със сметана се сервира често с печено или варено говеждо месо или кренвирши, както и с пушена риба. Използва се и в някои видове горчица. В България се сервира настърган в оцет към свинска пача. Също така, много от това, което минава за уасаби е всъщност обикновен хрян, оцветен в зелено.

Хрян, Armoracia rusticana 800px-Cochlearia_armoracia_%E2%80%94_Flora_Batava_%E2%80%94_Volume_v4

Самият корен на хряна почти няма аромат. Когато се нареже или настърже обаче, ензими от разрушените клетки на растението разлагат синигрина (вид глюкозинолат) на алилизотиоцианат (горчично масло), който дразни синусите и очите. След като се настърже, ако не се използва веднага или смеси с оцет, коренът потъмнява и губи острите си миризма и вкус и става неприятно горчив, ако се изложи на въздух и топлина.

Действие и приложение

Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично. Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и диуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.
sea_dragon
sea_dragon
Admin

Брой мнения : 57
Join date : 26.05.2016

https://bgbilki.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите