Търсене
Latest topics
за Шипките и тяхните лечебни качества
Страница 1 от 1
за Шипките и тяхните лечебни качества
Шипки, Чай от шипки
Fructus cynosbati, Fructus Rosae, Fructus Rosae Caninae , Rosa Canina, Rosaceae
Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 m дължина. Шипката цъфти през месеците май до юли, цветовете са бледорозови до бели с диаметър 4 – 6 cm и с по пет венчелистчета. Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1 – 2 cm, месести, пълни с множество космати семена.
Разпространение: Расте в гори, край реки, в равнини и планини до 2000 m надморска височина из цялата страна. Среща се в България, Северозападна Африка и Западна Азия, като е пренесена и в Северна Америка.
Състав: Плодът е характерен с богатото съдържание на витамин C, каротин (провитамин A), ликопен, пектин, вит. B1 и B2, както и от витамините PP, K. В семената се съдържа витамин E. Високо е съдържанието на минерални соли – най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Така шипката превъзхожда по съдържание на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор много плодове и зеленчуци.
Действие и приложение: Шипката е най богатата билка на Витамин C. Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600 мг (на 100 грама плод) витамин C, според някои източници – до 2 грама(при определени сортове). Използва се както за общо тонизиращо средство на организма така и за лечение на авитаминоза (скорбут), хиповитаминоза, при недостиг на витамин C, при анемия – намалено количество на еритроцитите и недостиг на желязо в организма. Витамин C значително подобрява резорбцията на желязо в организма. При правилно хранене и редовно приемане на чай от шипки може значително да се повиши нивото на желязото и хемоглобина в организма и да се стимулира образуването на нови кръвни клетки – еритроцити.
Шипката също се използва за лечение на обща умора, стрес, повишаване на имунитета, при простудни и грипни заболявания през зимата, при пролетна умора, при диабет – понижава нивото на кръвната захар. Укрепва сърдечно съдовата система – сърце и кръвоносни съдове. Укрепва капилярите – при малки кръвотечения – от носа, маточни кръвотечения, кръвотечения от венците и други. Особено е подходяща за жени с обилно кръвотечение по време на менструален цикъл – от една страна оказва благоприятно действие върху кръвотечението а от друга подобрява резорбцията на желязо и образуването на нови кръвни клетки.
Оказва благоприятно действие върху черния дроб и щитовидната жлеза.
Подобрява възстановителните процеси в организма след боледуване. Тонизира организма и благоприятства за връщането към нормален ритъм на живот.
Оказва много благоприятно действие върху храносмилателната система при диария, също и при язва, гастрит и колит. Нормализира храносмилането. Ако се окажете в приключение и имате проблеми с диария - ОПИТАЙТЕ!!
Използва се при камъни в бъбреците.
При изгаряне се използват венечните листа на цветовете.
Бране, сушене и съхранение: Шипките се берат на есен – септември, октомври от екологично чисти места, когато плодовете са ярко червени и твърди. Тогава количеството на витамин C е най – високо. Колкото по узрели и омекнали са плодовете – толкова по ниско е количеството на витамини. Сушат се при стайна температура върху хартия в сухи и проветриви помещения защитени от пряка слънчева светлина. Изсушените шипки се съхраняват на сухо в хартиени пакети защитени от влага и слънчева светлина.
Важно е преди употреба шипките да бъдат добре измити, с изрязани връхчета и почистени от семките и косъмчетата, тъй като могат да предизвикат неприятно разстройство, ако попаднат в организма.
Шипките се използват за приготвяне на вина, мармалади, сладка сиропи, чай и други.
Как да си приготвим чай от шипки: 30 грама сушени шипки се прибавя в 250 мл кипяща вода. След около час се прецежда и се пие. Подслажда се на вкус. Не се вари!! Продължителното варене убива Витамин C. След консумация останалото количество шипки може да се залее още веднъж с 250 мл вряла вода за получаването на втори извлек.
Fructus cynosbati, Fructus Rosae, Fructus Rosae Caninae , Rosa Canina, Rosaceae
Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 m дължина. Шипката цъфти през месеците май до юли, цветовете са бледорозови до бели с диаметър 4 – 6 cm и с по пет венчелистчета. Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1 – 2 cm, месести, пълни с множество космати семена.
Разпространение: Расте в гори, край реки, в равнини и планини до 2000 m надморска височина из цялата страна. Среща се в България, Северозападна Африка и Западна Азия, като е пренесена и в Северна Америка.
Състав: Плодът е характерен с богатото съдържание на витамин C, каротин (провитамин A), ликопен, пектин, вит. B1 и B2, както и от витамините PP, K. В семената се съдържа витамин E. Високо е съдържанието на минерални соли – най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Така шипката превъзхожда по съдържание на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор много плодове и зеленчуци.
Действие и приложение: Шипката е най богатата билка на Витамин C. Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600 мг (на 100 грама плод) витамин C, според някои източници – до 2 грама(при определени сортове). Използва се както за общо тонизиращо средство на организма така и за лечение на авитаминоза (скорбут), хиповитаминоза, при недостиг на витамин C, при анемия – намалено количество на еритроцитите и недостиг на желязо в организма. Витамин C значително подобрява резорбцията на желязо в организма. При правилно хранене и редовно приемане на чай от шипки може значително да се повиши нивото на желязото и хемоглобина в организма и да се стимулира образуването на нови кръвни клетки – еритроцити.
Шипката също се използва за лечение на обща умора, стрес, повишаване на имунитета, при простудни и грипни заболявания през зимата, при пролетна умора, при диабет – понижава нивото на кръвната захар. Укрепва сърдечно съдовата система – сърце и кръвоносни съдове. Укрепва капилярите – при малки кръвотечения – от носа, маточни кръвотечения, кръвотечения от венците и други. Особено е подходяща за жени с обилно кръвотечение по време на менструален цикъл – от една страна оказва благоприятно действие върху кръвотечението а от друга подобрява резорбцията на желязо и образуването на нови кръвни клетки.
Оказва благоприятно действие върху черния дроб и щитовидната жлеза.
Подобрява възстановителните процеси в организма след боледуване. Тонизира организма и благоприятства за връщането към нормален ритъм на живот.
Оказва много благоприятно действие върху храносмилателната система при диария, също и при язва, гастрит и колит. Нормализира храносмилането. Ако се окажете в приключение и имате проблеми с диария - ОПИТАЙТЕ!!
Използва се при камъни в бъбреците.
При изгаряне се използват венечните листа на цветовете.
Бране, сушене и съхранение: Шипките се берат на есен – септември, октомври от екологично чисти места, когато плодовете са ярко червени и твърди. Тогава количеството на витамин C е най – високо. Колкото по узрели и омекнали са плодовете – толкова по ниско е количеството на витамини. Сушат се при стайна температура върху хартия в сухи и проветриви помещения защитени от пряка слънчева светлина. Изсушените шипки се съхраняват на сухо в хартиени пакети защитени от влага и слънчева светлина.
Важно е преди употреба шипките да бъдат добре измити, с изрязани връхчета и почистени от семките и косъмчетата, тъй като могат да предизвикат неприятно разстройство, ако попаднат в организма.
Шипките се използват за приготвяне на вина, мармалади, сладка сиропи, чай и други.
Как да си приготвим чай от шипки: 30 грама сушени шипки се прибавя в 250 мл кипяща вода. След около час се прецежда и се пие. Подслажда се на вкус. Не се вари!! Продължителното варене убива Витамин C. След консумация останалото количество шипки може да се залее още веднъж с 250 мл вряла вода за получаването на втори извлек.
Последната промяна е направена от sea_dragon на Чет Фев 16, 2017 1:04 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
как да си приготвим шипково вино
...събирате 1 килограм , узрели и пресни плодове или ползвате 400 грама сушени шипки . Слагате ги в туба от 10 литра ( за мин. вода ). Добавяте 500-600 грама захар и доливате 6 или 7 литра вода . За по бърза ферментация , може да се добави малко бирена мая . Шишето се държи на стайна температура - колкото е по топло помещението - толкова по бързо ще стане виното . Всеки ден шишето се разклаща или преобръща . След около две или три седмици , питието е готово за употреба , проверява се с проби - почва да шупти . Сместа се прецежда и налива в бутилки и се съхранява на хладно и на тъмно . Възможно е някои от бутилките силно да се самогазират ( същото явление наблюдавахме и при бъзовото вино ) , затова внимавайте при отварянето . Останалия плод може да се използва още веднъж по същия начин . Виното ( по скоро квас ) е изключително богато на витамини . Наздраве ....
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Вто Юли 28, 2020 12:33 pm by sea_dragon
» Билкови чайове подпомагащи забременяването (зачеването)
Сря Юли 08, 2020 4:58 pm by sea_dragon
» Хрян, Armoracia rusticana
Пет Юни 05, 2020 11:25 am by sea_dragon
» За поръчки моля пишете тук
Вто Юни 02, 2020 7:33 pm by sea_dragon
» Помощ или съвет относно вашите билки или билкови продукти
Вто Май 19, 2020 12:29 pm by sea_dragon
» Упражнения (физиотерапия) при спортна херния
Сря Ное 20, 2019 1:43 pm by sea_dragon
» Споделете вашите билкови рецепти с нас
Пет Яну 19, 2018 10:52 am by sea_dragon
» Всичко за гъбите
Нед Дек 31, 2017 3:05 pm by sea_dragon
» Билкови чайове против кашлица и бронхит
Чет Окт 26, 2017 11:33 pm by sea_dragon